custom-header

Despre sfinti si despre modele

Despre sfinti si despre modele
Despre sfinti si despre modele

 

”Zis-a Domnul ucenicilor Săi: „Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unii pe alţii! De vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte de voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este-al ei; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea vă urăşte lumea. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul ei. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Dar pe toate acestea vi le vor face din pricina numelui Meu, pentru că ei nu-L cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-aş fi venit şi nu le-aş fi grăit, păcat n-ar avea; dar acum ei nu au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor. Cel ce Mă urăşte pe Mine Îl urăşte pe Tatăl Meu. De n-aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat n-ar avea; dar acum au şi văzut şi M-au urât – şi pe Mine, şi pe Tatăl Meu, dar aceasta, pentru a se plini cuvântul scris în legea lor: M-au urât pe nedrept. Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu vi-L voi trimite de la Tatăl, Duhul Adevărului, Cel ce din Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Dar şi voi mărturisiţi, pentru că de la inceput sunteţi cu Mine. Pe acestea vi le-am grăit ca să nu vă poticniţi. Vă vor scoate din sinagogi; ba chiar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că-I aduce închinare lui Dumnezeu.“

Cuvinte din pericopa evanghelica dedicata sarbatorii Sfantului mare mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir. De fapt, este prezentata in aceste randuri o parte din ultimele invataturi date de Mantuitorul Iisus Hristos ucenicilor, inaintea patimilor sale. Sunt cuvinte de incurajare, dar si de avertizare. Ucenicii Sai erau inca zabavnici in a crede si in a avea puterea de a-L marturisi in fața lumii. Perspectiva patimilor Mantuitorului, tot mai evidenta, pe masura ce trecea timpul, le dadea fiori apostolilor. Obisnuiti cu intrarile triumfatoare prin orasele si satele Galeileii si ale Iudeii, atunci cand Iisus facand minuni atragea mii de oameni veniti sa-L asculte ”si sa se tamaduiasca de neputințele lor”, capatau dintr-o data intelegerea celeilalte dimensiuni ale activitatii Mantuitorului, aceea care tinea de jertfa rascumparatoare.  De aceasta data, stiau ca n-or sa mai fie asteptati de oameni aclamand, ci de indivizi furiosi, tocmiti sa instige multimile impotriva lor. De aceasta data, in linistea Muntelui Maslinilor, nu se mai bucurau de roadele unei odihne binemeritate dupa una din acele zile incununate cu bucuria datoriei implinite. De aceasta data, in fosnetul maslinilor desluseau prigoana ce va sa vie. In aceasta stare, cuvintele Mantuitorului rasunau solemn: ”De va uraste pe voi lumea, sa stiti ca pe Mine mai inainte de voi M-a urat… Daca M-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni… De n-as fi venit si nu le-as fi grait, pacat nu ar avea; dar acum ei n-au cuvant de dezvinovatire pentru pacatul lor… Va vor scoate din sinagogi; ba chiar va veni ceasul cand tot cel ce va va ucide pe voi sa creada ca-i aduce inchinare lui Dumnezeu”. Ce va fi fost in mintea apostolilor, nu ni s-a spus, direct. Putem intelege, totusi, incercand sa ne situam in starea lor. Tocmai de aceea Sfintele Evanghelii sunt uneori sarace in explicatii, ca noi sa putem avea trairile noastre fata cu ceea ce s-a intamplat atunci. Minuni deoasebite, extraordinare, cum a fost cea a invierii tanarului din Nain, sunt descrise in trei sau patru randuri. Mantuitorul ne lasa loc de traire, de intelegere, de judecata, caci, la urma urmei, asta vrea de la noi.

Asa si acum. Ucenicii asculta infricosati, dar si cu nadejde in suflet, evenimentele care vor veni. Isi asuma, pe masura posibilitati lor umane, starea de jertfa, si, cel putin teoretic, se angajeaza pe drumul care-i duce direct spre Imparatie, de la moarte la viata prin impreuna-jertfire cu Hristos. Aceste sentimente si trairi ii vor urmari pana in momentul in care vor primi cununa biruintei. Cu aceste cuvinte in suflet, fiecare la timpul si in felul sau va gusta paharul amaraciunii pana la capat. Acestora le vor urma sfintii, prieteni si ei ai Mantuitorului.

Asa si Sfantul Dimitrie, asa si ceilalti sfinti!

Iar noi, la randul nostru, ce facem? Ne atasam de cele ale lumii dincolo de orice satiu, dincolo de trebuintele normale, dincolo de cele indestulatoare. Ba, mai mult, ne atasam de false modele, ca sfintii nu ne mai plac. Nu ne mai plac pentru ca decazand moral atat de mult ne incomodeaza, suntem departe de exemplul lor. Suntem precum vulpea in vie, iar strugurii prea sus pentru acreala noastra.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Facebook
Google+
http://www.ortosofia.ro/despre-sfinti-si-despre-modele">