custom-header

Despre îngeri, parabole și consecvență, la Andrei Plesu

Despre îngeri, parabole și consecvență, la Andrei Plesu
Despre îngeri, parabole și consecvență, la Andrei Plesu

 

Când domnul Pleșu vrea să se aplece cu adevărat asupra unei teme este foarte greu să-i stai împotrivă. Cu atât mai greu,de asemenea, este să-i faci o exegeză critică. Ar fi ca și cum ai încerca să-ți faci popularitate pe seama lui. De altfel, mi s-a mai întâmplat odată, când eu, nevrednicul, am îndrăznit să-i atrag atenția asupra unor aspecte cu mult mai benigne. Atunci, unul dintre comentatori, m-a apostrofat, ca și cum aș fi comis cine știe ce blasfemie. I-am spus  atunci, la fel cum i-as răspunde si acum: Domnul Pleșu e prea mare ca să se supere!

În cazul de față, pornesc de la o reacție care mi se pare țâfnoasă, o atitudine pe care, de altfel, și domnia sa o condamna foarte des. Nu de puține ori l-am auzit condamnând aceasta meteahna la multi dintre preopinenții săi.

De aceasta data reacția domnului Pleșu a vizat referendumul, clasificându-l ca inutil și politizat. Mai întâi, Andrei Pleșu reacționează aflând ca i s-a folosit o afirmație mai veche în favoarea unui ”Da” la referendum, de parcă, zic eu, ceea ce afirmăm public n-ar aparține publicului căruia i ne adresam. Oricum, incomodat de asocierea cu referendumul, declara ca nu va participa la vot.

Simțind ca nu-i de ajuns, adaugă, apoi, un alt articol, as zice, mai degrabă justificativ.

Ce-ar fi de zis, în opinia mea, unui autor celebru care abordează probleme ale inefabilului, dar și ale parabolelor biblice? As zice, în primul rând, ca nu-i musai – vorba ardeleanului – să iei lucrurile în răspăr și să compari aluziv sau direct lucruri și fapte și atitudini care nu suportă comparație. Și aici mă întorc la țâfna, la mania scăpata de sub control. S-or fi folosit câteva persoane de spusele domniei sale, dar asta nu înseamna ca n-ar trebui sa rămână consecvent cu propria-i părere.

Oricât de mult ai încerca sa te delimitezi de ceva de acest gen, n-ai cum sa nu arăți că plătești tribut corectitudinii politice. Aș aștepta de la asemenea personalități să văd și puțina jertfa, puțin sacrificiu de sine, lepădare de sine; pentru că dacă intri pe drum și nu mai voiești să faci și următorii pași e ca și cum n-ai intrat pe acel drum: ”Cel ce voiește să vină după Mine, saă se lepede sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze”. Fără  această atitudine, orice tâlcuire biblică, despre îngeri sau despre parabole, o ia anapoda cu drumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Facebook
Google+
http://www.ortosofia.ro/despre-ingeri-parabole-si-consecventa-la-andrei-plesu">