custom-header

Ce să iau de bun din epitetele cu pretenție de titlu, domnule Cornea?

Ce să iau de bun din epitetele cu pretenție de titlu, domnule Cornea?
Ce să iau de bun din epitetele cu pretenție de titlu, domnule Cornea?

Nu mai este un secret aproape pentru nimeni că există o agendă împotriva creștinismului intens mediatizată și, de asemenea, intens subvenționată. Gravitatea acestui fenomen, însă, nu este la fel de bine înțeleasă. Predomină ideea că fenomenul nu este chiar atât de grav și nici chiar atât de rapid. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa. Aș atrage atenția că rata de implementare a unor astfel de proiecte este cu mult mai mare decât acum câteva zeci de ani. Dependența omului modern de acest idol modern care este universul media, sub toate aspectele sale (televiziune, radio, internet, aplicații de telefonie, etc.), este atât de mare încât declicul se produce mult mai rapid. Din păcate, țările estice, ieșite din dictaturi, sunt, totodată, cele mai vulnerabile. Conștienți de anumite decalaje culturale și de civilizație, în general, avem tendința de a fi interesați de așa-zisa recuperare a restanțelor. Din păcate, luăm multe pe nemestecate dorindu-ne a fi moderni, a fi în pas cu lumea. Pagubă este că nu reușim să învățăm și din greșelile nerecunoscute, încă, de alții. Sondajele – și voi reveni într-un alt paragraf la acest aspect – arată că vesticii ar fi mai toleranți, că ar accepta mai cu ușurință, spre exemplu, imigranți musulmani. Toleranța aceasta, mult trâmbițată, este doar una declarativă. Oamenii sunt corecți politic. Așa s-au educat. De fapt, dincolo de această acceptare teoretică există o imensă teamă vis a vis de pierderea controlului, precum și o lipsă de aderență netezită tot mai mult de o superioritate afișată, dar nedeclarată. Tradus mai pe înțeles: Te accept ca vecin, dar mălai nu cerem unul de la altul! Mai mult, ar fi bine ca nici de salutat să nu ne salutăm.

Aceste considerații au la origine un articol al lui Andrei Cornea, din ”Dilema veche”: ”Ignoranți, șovini și buni creștini”.

Ce sa spun!? Aproape că m-am obișnuit cu acest gen de articole care au la bază scotocirea prin diverse sondaje de opinie, dar doar cu intenția de a se justifica prin ele anumite convingeri, evident, gata formate. Am avut curiozitatea să văd, la sursă, sondajul de opinie al ”Pew Research Center”, folosit de domnul Cornea pentru a ne lumina pe noi semi-europenii cum este cu influența nefastă a creștinismului și am rămas cu impresia clară că este o adunătură de clișee luate în calcul pe baza unui calcul probabilistic. Nu vreau să spun că în linii mari n-ar fi adevărate, unele procente, dar se vede de la o poștă că îi lipsește un studiu sociologic serios.

Spre exemplu, într-un alt material, al ONG-ului respectiv este vizată credința americanilor în Dumnezeu. Concluzia studiului este halucinantă: Americanii cred în Dumnezeu, în mare măsură, dar nu într-un Dumnezeu de genul biblic: ”Aceste tendințe ridică o serie de întrebări: Când respondenții spun că nu cred în Dumnezeu, ce resping? Ei resping credința în orice putere superioară sau forță spirituală din univers? Sau resping numai o idee creștină tradițională a lui Dumnezeu – poate să reamintească imagini ale unui om bărbos pe cer?”

Să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred să mai existe creștini cu o viziune atât de ”tradițională” încă din primele veacuri creștine. Și atunci, cum vrei să mă convingi de buna ta credință, tu cel care te folosești de argumente aidoma celor din cărțile de ateism bolșevic?

Pe de altă parte, domnul Cornea ar trebui să știe că așa-zisa intoleranță a răsăritenilor este o reacție aproape normală a unor populații care s-au confruntat de-a dreptul cu musulmanii, care n-au trecut dincolo de Viena decât cu pașaport sau pe rând, nu cu oaste năvălitoare cum s-a petrecut la noi. Știind toate astea, nu înțeleg cum poți da vina pe creștinul ortodox că ar fi intolerant.

In concluzie, ce să iau de bun din epitetele cu pretenție de titlu, domnule Cornea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Facebook
Google+
http://www.ortosofia.ro/ce-sa-iau-de-bun-din-epitetele-cu-pretentie-de-titlu-domnule-cornea">